Selülit Masajı

SELÜLİT

Selülit obeziteyle karıştırılmamalıdır. Selülit oluşumu, genetik ve hormonal yapı ile yaşam tarzından etkilenir. Dolayısıyla kilosu normal, hatta normalin altında olan bireylerde bile selülit oluşma riski vardır. Erkeklerde görülen selülit oranının kadınlardan düşük olmasının sebebi, erkeklerin östrojen seviyesinin daha az olmasıdır. Östrojen seviyesi yağ birikimini ve selüliti artırdığından, kadınlarda daha fazla görülür.

 

Selülit Neden Olur?

Selülit olan vücut bölgesinde kan dolaşımı yavaşlamış demektir. Kan dolaşımı yavaşlayan bölgede damardan doku sıvısı sızar. Bu sıvı vücudun savunma mekanizması nedeniyle bağ dokusu ile sarılır. Bağ dokusunun sardığı kaçak sıvı deri altında kesecikler oluşturur. Bu keseciklerin etrafında zamanla yağ dokusunun artmasıyla oluşan düzensiz yerleşim ise vücutta portakal benzeri bir görünüme, yani bölgesel selülite neden olur.

 

Selülit 3 grupta incelenebilir;
1. Derece; selülit dışarıdan belli olmaz. Ancak parmakla sıkıldığında portakal görünümü oluşur.
2. Derece; dışarıdan hafif bir şekilde görünür ancak fazla belirgin değildir.
3. Derece; selülit görünümü oldukça belirgindir ve bazen ağrı yapabilir.

Selülit oluşumunu etkileyen faktörler; fizyolojik farklılıklar, düzensiz yaşam şekli ve genetik yatkınlık şeklinde sıralanabilir.
Fizyolojik ve hormonal farklılıklar dolaşım bozukluğu, östrojen fazlalığı, sindirim sistemi bozukluklarını kapsarken, düzensiz yaşam şekli karbonhidrat ve yağın aşırı tüketimi, yetersiz su tüketimi, hareketsiz yaşam, stres, dar giysiler, topuklu ayakkabı, alkol ve sigara kullanımını içerir. Genetik yatkınlık olarak, özellikle Akdeniz ülkeleri selülite genetik yatkınlık gösterir. Ayrıca düz tabanlığı olan bireylerde görülme olasılığı da daha yüksektir.

 

Selülit Diyeti

Bu faktörlerden müdahale edilebilir olanlarına karşı önlem alındığında, bölgesel selülit oluşumundan korunulabilir veya seviyesinin ilerlemesi engellenebilir. Bu önlemlerin bazıları aşağıdaki gibidir;

 

Beslenmede karbonhidrat, protein ve yağ içeriğini dengeli bir şekilde dağıtmak.
Tuz tüketimini en aza indirmek.
Bol su tüketmek.Günde ortalama 3 litre su tüketilmelidir.
Kahve, çay, gazlı içecekler gibi kafein içeriği yüksek içeceklerin tüketimini azaltmak.
Alkol ve sigaradan uzak durmak.
Dar kıyafetler giymemek.
Sürekli topuklu ayakkabı kullanmamak.

 

Bölgesel Selülit Tedavisi

Selülit düzeyinin çok ilerde olduğu durumlarda ise önleyici uygulamaların yanında selülit tedavisi yöntemleri kullanılması da önerilebilir. Bilinen bölgesel selülit tedavisi uygulamalarından bazıları;

 

Mezoterapi
LPG
Masaj
AVT
Lazer Lipoliz
Radyofrekans tedavisi
Ozon Tedavisi

Bu tedavi yöntemleri maliyetli olduğu gibi, deri altındaki selülit yağı dokusunu kırmaya yönelik olduğundan, yanlış uygulandığı takdirde şekil bozukluklarına neden olabilir. Bu nedenle bu tür selülit tedavi uygulamalarını tercih etmeden önce temkinli olmak, iyice araştırma yapmak gerekir.

 

Selülit masajı nedir?

Dolaşım ya da beslenme bozuklukları veya genetik sebeplerle oluşan selüliti özel tekniklerle hafifletmek için yapılan masajın adıdır. Selülit masajı diz kapaklarının hemen üzerinden başlayarak kalçaların bitimine kadar olan bölgeye yapılmalıdır.

 

 

Selülit masajı hangi yağlarla yapılır?

Selüliti azaltan yağları tek başına kullanmak mümkündür ancak ideali birden fazla yağı karıştırmaktır. Alerjik bir bünyeniz varsa önce bu yağlardan birine alerjiniz olup olmadığını bilmelisiniz. Teninizin küçük bir bölgesine bir miktar yağ sürüp bir süre bekleyerek bunu anlayabilirsiniz. Kullanabileceğiniz yağlar: susam yağı, lavanta yağı, çemen yağı, rezene yağı, jojoba yağı, portakal yağı, zambak yağı, keten yağı, yasemin yağı, ardıç yağı, buğday yağı, nane yağı, çemen yağı, anason yağı, limon yağı, biberiye yağı.

 

 

Selülit masajı nasıl yapılır?

Selülit yağı veya kremi iki elin içine yayılır. Sonra dizlerin üzerinden itibaren yukarıya doğru bastırarak yedirilir. Eller aşağıdan yukarıya doğru hareket etmelidir.
Ardından yoğurma aşamasına geçilir. Selülitli bölge başparmaklarla diğer parmaklar arasında yoğurulmalıdır. 
Yoğurmayı takiben parmakların eklem yerleri ile bacakların içinden dışına dışından içine doğru ters yönlerde, yere paralel olacak biçimde masaj yapılmalıdır.
Sonra parmaklar arasında selülitli bölgeler sıkışıtırılıp bırakılır. Bu hareket de yere paralel, içten dışa dıştan içe yapılmalıdır.
Bütün masaj aşamaları bacakların ön ve arka yüzlerine, basenlere ve kalçalara üçer kez sırayla uygulanmalıdır.

 

 

Selülit masajı yaparken nelere dikkat etmeli?

Kan dolaşımının doğal ritmini olumsuz etkileyebileceği için adet döneminde ve hamilelikte selülit masajı yapılmamalı.